Wie helpt het debat op gang? – Economische zelfstandigheid en (mantel)zorg gaan (niet) samen!

Economische zelfstandigheid en (mantel)zorg gaan (niet) samen!

Economische zelfstandigheid is een voorwaarde om voor jezelf te kunnen zorgen. Als je voor jezelf kunt zorgen, kun je ook voor anderen zorgen. De overheid vraagt dit ook meer en meer van vrouwen: de ontheffing voor moeders met jonge kinderen in de bijstand om niet te hoeven solliciteren vervalt en recht op partner alimentatie na scheiding is in de afgelopen jaren flink afgenomen.

In Nederland is ongeveer de helft van de vrouwen niet economisch zelfstandig. Daarmee lopen vrouwen en kinderen een hoog risico op armoede val.

Op 13 juni presenteerde Herman van Rompuy, voorzitter van Europese Raad, de Gender Equality Index voor Europa (http://eige.europa.eu/sites/default/files/Gender-Equality-Index-Country-Profiles.pdf) waar hij nog eens benadrukte hoe in heel Europa vrouwen meer uren zorg en mantelzorg op zich nemen. Diezelfde vrouwen  werken minder betaalde uren en zijn daardoor economisch kwetsbaar. En daarmee vaak ook degenen voor wie zij zorgen.

Dit zorgt voor een enorme druk op vrouwen, omdat de overheid twee dingen van ze vraagt: (meer) betaald werken en (meer) zorgen. En daar knelt het, want dat gaat meestal niet samen. De overheid mag deze twee belangrijke zaken niet enkel afwentelen op de burger, daarin moet zij haar prioriteiten aangeven en keuzes maken.

Tegelijkertijd moet het debat gevoerd worden in de samenleving, door mannen en vrouwen juist omdat wij allemaal verschillende rollen in het leven hebben en elkaar kunnen versterken en helpen onze eigen keuzes te bepalen.

Daarom wil ik in het najaar van 2013 graag samen met anderen die begaan zijn met het onderwerp, twee debatten organiseren in de provincie die op dit moment enorm vergrijst (meer ouderen) en ontgroent (minder jongeren): Limburg.

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen -die dat kan- financieel voor zich zelf kan zorgen en dat er op een goede manier gezorgd wordt voor onze ouderen en kinderen?

Daar wil ik het over hebben in Maastricht en in Horst (Noord-Limburg). Het eerste debat wil ik de nadruk leggen op de rol van de overheid en beleid, mogelijk willen het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht meedoen? En eventueel de provincie, politieke partij(en) of het UWV?

In Noord-Limburg wil ik graag in gesprek met (mantel)zorgers (m/v) en vrouwen die (nog) niet economisch zelfstandig zijn. Papa’s zijn ook welkom! Wie weet wie hier mee kan en wil doen? Tafel van een?

In het kort:

Twee debatten met werktitel: “Economische zelfstandigheid en (mantel)zorg gaan (niet) samen! – Hoe zorgen we ervoor dat iedereen -die dat kan- financieel voor zich zelf kan zorgen en dat er op een goede manier gezorgd wordt voor onze ouderen en kinderen?”

Eerste debat – > eerste helft oktober in Maastricht

Doelgroep: beleidsmakers, politici, opiniemakers en geinteresseerde mantelzorgers, ouders (m/v)

Ism Universiteit Maastricht (?), FAM! Expertisecentrum voor vrouwenvraagstukken (?), Provincie (?), politieke partij(en)

Tweede debat -> november in Horst (Noord-Limburg)

Doelgroep: de mensen waar het om gaat – mantelzorgers, vrouwen die (nog) niet economisch zelfstandig zijn. Papa’s en andere geinteresseerden (m/v) ook welkom!

Ism Tafel van een (?), FAM! (?), …

Al enkele enthousiastelingen en organisaties hebben zich gemeld, en hopelijk kan ik binnenkort hun namen met jullie delen, maar wat is er nog nodig:

–       (vrijwillige) ‘project manager(s)’: iemand die organisatorisch van aanpakken weet en het leuk vind om samen te werken aan een of twee evenement(en) waarbij we dit belangrijke onderwerp onder de aandacht kunnen brengen en van elkaar kunnen leren. Verspreid over enkele maanden een paar uurtjes per maand met piek rondom de datum van het evenement natuurlijk.

–       Zaal/locatie in centrum van Maastricht

–       locatie Horst

–      Ideeën voor organisaties of sprekers voor verdere invulling van het programma

Wie helpt? Laat hieronder een bericht achter of mail me op mail@irenejanssen.nl.

Laat horen wat je vind en doe mee!

 

Posted in:
Articles by
Published:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *