‘Ze’ vinden het helemaal niks …

(Help, wat nu?!)

Je bruist als changemaker van de goeie ideeën. Of het nu meer groen in de straat is, een onderwijs of zorgsysteem dat begint meten werkt voormensen, of dat je precies weet hoe je een einde kunt maken aan de plastic soep, jij gaat ervoor!

Jij gaat het verschil maken!

Dus je gaat de goeie dingen doen.

De dingen die echt bijdragen aan die betere wereld die jij voor ogen hebt.

En je gaat mensen vragen binnen jouw organisatie – en wellicht ook al daarbuiten – om met je mee te doen, want alleen ga je snel, maar samen kom je verder.

Dat heb je intussen wel geleerd uit eerdere (verander)projecten.

Samen ben je sterker

Dus om blijvend IMPACT te hebben ga je aan de slag met een klein clubje van superfans, van gelijkgestemden voor jouw missie. Mensvriendelijke zorg begint bij dan bij een team dat hiermee aan de slag gaat. Of met een training waarmee mensen in de organisatie de tools krijgen om hier ook echt werk van te maken.

Of misschien ga je van start met een informeel netwerk van veranderaars, dwarsdenkers of vernieuwers. De lunches inspireren, er komt een klein project uit voort dat – dwars tegen alle ‘regels’ in – successen behaalt. Het draagt bij aan die betere wereld en ondertussen geeft het ook nog heel veel mensen energie omdat ze het gevoel hebben met de goede dingen bezig te zijn.

Maar wat gebeurt er dan!?

Je krijgt positieve feedback van mensen die meedoen aan je lunches en projecten, maar er komen je negatieve dingen ter oren

“Het project past niet in de bedrijfscultuur.” “De manier waarop jij dit aanpakt is wel erg … onorthodox, ongeorganiseerd, ongefundeerd ….. .” En je baas vraagt je waar je al die uren vandaan haalt.

Mensen vragen zich af “wat er nu de bedoeling van is” of dat het “ergens toe leidt”. Al met al worden al je goede bedoelingen, je inspanningen en je successen de grond in geboord.

WTF denk jij? Wat gebeurt er nu?

Gefeliciteerd, je hebt je kop boven het maaiveld uitgestoken!

Je bent iets begonnen omdat jij zag dat het moest gebeuren en omdat er mensen in je omgeving waren die dat ook vonden. Dat werpt zijn vruchten af. De energie zit in de groep en de eerste resultaten zijn behaald (of onderweg).

En daarmee vorm je ineens een bedreiging.

Je laat een beweging zien van mensen die verandering willen. Je organiseert invloed van onderop. En daar is niet iedereen blij mee.

Zeker niet degenen die het altijd voor het zeggen hebben. Degenen die het systeem bedachten, benutten en in stand houden.

“Wat meent zij zich wel niet?”

Dat wordt er gefluisterd.

Het is een beproefde strategie om jou als changemaker terug in je hok te jagen. Om ervoor te zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen. En misschien toch maar weer een stap opzij doet.

Zodat de oude krachten weer hun werk kunnen gaan doen.

En alles bij het oude blijft.

Changemaker zijn vraag moed

Niemand zei dat het gemakkelijk was, dat het niet heel veel moed vraagt. Maar als je zover bent dat je tegenstand krijgt voor het project dat je bent gestart, weet je 1 ding zeker … JIJ BENT DE VERANDERING. #bethechange

Je wordt gezien en je project of netwerk worden als bedreiging gezien voor het oude.

Proficiat dus, je hebt IMPACT!

De vraag is … ga je door, of stap je opzij?

 

PS Meer inzicht krijgen in omgaan met weerstand wanneer je beweging van onderop organiseert? Vraag hier jouw IMPACT strategie gesprek met mij aan, zodat je helderheid krijgt en precies weet wat jou volgende stap is.

 

Posted in:
Articles by
Published:

2 Comments

    • IreneJanssen

      Heee Rita, dank je wel voor je eerlijke reactie. Ik kom deze voor mezelf soms ook weer tegen. Maar ja je bent natuurlijk als changemakers bezig met change … dat gaat niet vanzelf en vraagt om – met de juiste energie – verdergaan met jouw missie en jouw project! Heel fijn om jou daarbij te mogen helpen in de Changemakers Academy! xxx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *