Met de vakantie voor de deur is het weer tijd om boeken in te slaan en omdat ik in mijn directe omgeving op dit moment veel jonge mama’s of bijna-mama’s (en papa’s) heb, hier een lijstje van mijn favoriete baby- en zwangerschapsboeken.
Ik heb – naast een zelfhulp boek en twee hoe-ontwikkelt-mijn-baby-zich boeken- vooral boeken gekozen die alles rondom zwangerschap en bevalling gewoon lekker relativeren. Boeken die -met een knipoog- de dingen benoemen die óók horen bij een zwangerschap en de eerste stappen in het leven als ouder, maar die meestal niet staan in de roze, zoetsappige boeken waar de boekhandel mee vol staat. Ben je dus op zoek naar een alternatief of een beetje balans in je ‘roze wolk’ literatuur, dan zit hier vast iets tussen dat je aanspreekt.
Veel leesplezier!
Een baby erbij en samen gelukkig blijven – Gerda Brouwer & Susanne Donders
Aanstaande ouders bereiden zich uitgebreid voor op de komst van hun baby door nieuwe aankopen te doen en na te denken over hoe ze de zorg willen verdelen zodra de baby er is. Uit eigen ervaring weet ik dat je nog over al die dingen na kunt denken, maar dat het in de praktijk toch helemaal anders uitvalt. Er is gewoon niets dat je echt voorbereid op deze mooie en emotionele tijd!
Toch geeft dit boek je handvaten om je als koppel voor te bereiden op een periode die vaak gepaard gaat met stress, slaapgebrek en onzekerheden. Zeer nuttig want volgens de auteurs –beiden psycholoog en gespecialiseerd in relatietherapie- gaat iedere relatie door een dip zodra er een baby bij komt…. En ik denk dat ze gelijk hebben…
Krijg nou tieten! – Claudia de Breij
In mijn blog Weg met het moederverbond! noemde ik dit boek al. Het is gewoon een heerlijk alternatief voor de vele ‘week 1 tot 40 zwangerschap’ boeken die er bestaan. Lekker nuchter, beetje grof soms en je moet er dus van houden. Maar voor mij een supergrappig boek dat zaken rondom de zwangerschap even enorm relativeert. En o ja, op pagina 161 vind je het protocol voor kraamvisite, als iedereen die ooit op kraamvisite gaat dit nou zou lezen …
Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt – Kluun
Ik wist het al even, mijn lijf en dan vooral mijn borsten voelden gewoon zwanger. Maar mijn man wist het nog niet (of was het nog aan het ontkennen). Toen wij een weekendje weggingen namen we een zwangerschapstest mee … en die was positief. Manlief was er behoorlijk ‘vanaf’ en viel daarmee echt wel in de categorie “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt”. We kochten daarom bij de plaatselijke boekhandel Kluun’s boek. Mijn man las het in de trein van Zwolle naar Brussel… en was daarmee meteen over de eerste shock heen. Ook had hij meteen de beste tip te pakken om om te gaan met een zwangere vrouw vol hormonen: meeveren en rustig afwachten.
Dit boek is super voor mannen omdat het alle overbodige info overslaat en in 128 pagina’s (inclusief verklarende woordenlijst) alles uitlegt wat hij moet weten. En geschreven met humor. Daarom trouwens ook uitstekend geschikt voor vrouwen.
Uw zwangerschap week na week – Dr. G.B. Curtis & Judith Schule
Een vriendin van mij wilde mij destijds een boek lenen. In dit boek stonden alle verschillende ontwikkelingen van de baby in de buik, inclusief welke complicaties je allemaal kon tegenkomen. Daarvoor heb ik haar vriendelijk bedankt, ik had echt geen zin om álles te weten. Wel zocht ik naar een boek met wat basis info over de zwangerschap. Dit boek beschrijft de ontwikkeling van je baby van week tot week in enkele pagina’s en met tekeningen. Voor mij en mijn man de gelegenheid om bij iedere week even samen stil te staan bij ons kleine wonder.
Kinderkacke: das ehrliche Elternbuch – Julia Heilmann & Thomas Lindemann
Ok, het is (nog niet) vertaald in het Nederlands, dus je moet wel een beetje kunnen varen op je (middelbare school) Duits, maar het is echt de moeite waard! De ondertitel van het boek luidt: het eerlijke ouderboek en dat is het inderdaad. De auteurs, een Berlijns stel -hij is journalist, zij werkt bij een uitgever- laten geen enkel onderwerp liggen van poepluiers tot een ingekakt seksleven. Allemaal zeer herkenbaar, daarbij leer je en passant dat de Duitse spoorwegen speciale kinderrijtuigen heeft met extra veel plek voor kinderen om rond te kruipen (maar dat je daardoor ook niet echt meer welkom bent in de overige rijtuigen).
Oei, ik groei – Hetty van de Rijt en Frans X. Plooij
Tja, zo’n beetje dé klassieker als het gaat om de ontwikkeling van je baby. Mijn advies, kopen, doorheen bladeren en erbij pakken als je het even niet meer ziet zitten. Het is namelijk heel geruststellend om zo’n beetje bij iedere maand een groeisprong te kunnen ontdekken en te lezen waarom je je kind het liefst achter het behang zou willen plakken. In het kort komt het ongeveer hier op neer: heb je een hangerige, huilerige, moeilijke baby, dan staat er een groeisprong voor de deur. Dat betekent dat je kind op het punt staat om iets nieuws te leren, fysiek of mentaal. Kortom, het is eigenlijk goed nieuws dat je kind nu even niet handelbaar is.
Verder niet te veel aantrekken van de lijstjes van dingen die je kind op dit moment ‘zou moeten kunnen’, het blijven natuurlijk richtlijnen.
Het jaar dat ik (2x) moeder werd – Aaf Brandt Corstius
Onlangs kwam dit boek uit en ik was toch wel erg nieuwsgierig. Terwijl ik nog steeds aan het bekomen ben van mijn eerste baby, heeft Aaf er gewoon 2 gekregen binnen een tijdsbestek van 1 jaar! Daarmee kreeg zij dan ook meteen van Bugaboo de nieuwe Bugaboo Donkey aangeboden, je weet wel die dubbele wagen voor twee kindjes. In het boek lees je –beetje zoals bij Kluun- hoe jonge ouders vol emoties en hormonen zo’n aankoop doen. Daarnaast gaat het boek ook over biologisch verantwoorde hapjes en het gemak van Olvarit potjes (met bijbehorend schuldgevoel).
Dit boek is gewoon ontzettend grappig. Maar wat ik vooral moet concluderen is dat er echt een moment is waarop je dit soort boeken gewoon verslindt, en dat dat ook weer over gaat. En bij mij is dat moment van verslinden nu definitief voorbij.