Onlangs werd ik gewezen op Simon Sinek’s ‘Why we do what we do’. Waarin hij aangeeft dat je als mens, maar ook als organisatie, alleen succesvol kunt zijn als je vanuit je passie, je eigen achtergrond, gemotiveerd bent voor een bepaald onderwerp of thema. Waar je bent opgegroeid en hoe jouw wereldbeeld is gevormd speelt daarin een rol. Sinek zegt: “Vaak weet je of iets ‘goed voelt’ of niet, maar soms doe je ook dingen omdat je in de veronderstelling bent dat je het dan ‘goed doet’.”
Sinds ik als kandidaat-Europarlementariër voor het CDA op de lijst sta, vragen mensen mij regelmatig waarom ik mij heb gekandideerd. En het is ook voor mij niet altijd gemakkelijk uit te leggen waarom ik doe wat ik doe. Maar mijn kijk op de samenleving en de manier waarop ik denk dat we daar samen invulling aan moeten geven, speelt daarin een prominente rol.
Kernachtig gezegd: Ik geloof in een eerlijke samenleving waarin welvaart en welzijn hand in hand gaan; iedereen zijn talenten kan en mag inzetten en werk en zorg eerlijk wordt gedeeld.
Tot nu toe ging het in Europa in de eerste plaats om vrede en veiligheid. Voor mijn generatie is vrede vanzelfsprekend. Enig historisch besef is prima, maar vrede en veiligheid alleen is voor mij geen dringend argument om intensief samen te blijven werken in de EU. Bovendien ontwikkelde de EU zich in de afgelopen decennia vooral als interne markt, welvaart stond voorop. Van mooie idealen over ‘nooit meer oorlog’, naar ‘hoeveel geld levert het ons op’.
En enkel en alleen geld en de markt, daar geloof ik niet in! Een samenleving draait op mensen en deze mensen zijn uiteindelijk ook de drijvende kracht achter een sterke economie. Kortom welvaart en welzijn kunnen en moeten in balans zijn.
Door samen te werken kunnen we zorgen voor een dergelijke win-win: thuis door een goede verdeling van werk en zorg en op het werk door een mooie balans tussen mannen en vrouwen en mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. Tot nu toe zijn veel kwaliteiten in onze samenleving onbenut: denk maar aan papa’s die meer thuis zouden willen zijn om zich in te zetten voor hun kinderen. Of denk eens aan al die vrouwen die in kleine banen zitten waar ze niet tot hun volle recht komen!
Ook als het gaat om het verenigen van ‘goede doelstelling voor de wereld’ zoals duurzaamheid en milieu is het zoeken naar een balans waarbij de economie (en dus de portemonnaie) niet vergeten wordt. Slimme (technologische) innovaties kunnen daartoe bij dragen. Onlangs ontdekte ik bijvoorbeeld een simpele, goedkope oplossing voor mensen die moeite hebben met traplopen en langer thuis willen blijven wonen. Easysteppers zijn kleine blokjes die de traptreden minder diep maken waardoor het makkelijker wordt om de trap te gebruiken. Als dat geen win-win is!?
Als we samen werken kan de koek groter worden, voor iedereen. Dat wil ik vanuit de politiek en mijn maatschappelijke betrokkenheid aan bijdragen.
En jij? Waarom doe jij datgene wat je doet?